Jak udělat dobrý steak


Není nad dobře udělaný steak. Neznám chlapa, pokud není vegetarián, který by si rád nedal pořádný kus masa. Myslíte, že je takový steak jednouché udělat? Prostě dáte maso na pánev a je to? Tak to se šeredně pletete. Udělat dobrý steak není až tak jednoduché jak se zdá!


 

Pojďme se tedy podělit o pár rad, které vám pomohou si připravit parádní hovězí steak v pohodlí domova.

Výběr masa

Velmi důležité je pro kvalitu pokrmu mít správné maso. Bez toho se můžete stavět na hlavu a pořád to nebude ono. Jděte za svým řezníkem a poraďte se. Vyžadujte kvalitní "svíčkovou", ideálně argentinskou, maso z anglického masného plemene Aberdeen Angus, nebo z kvalitního českého plemene taky stojí za to. Není to úplně nejlevnější záležitost, ale ten požitek z výsledku...

Maso by mělo být pěkně proleželé. Jeho kvalitu můžete otestovat zatlačením na střed steaku, po stisku masa prstem se má povrch zase rychle vyrovnat.

Ideální šířka steaku po nakrájení je 2-3 centimetry, ale kdo má rád tlustější vůbec to nevadí. Určitě steaky neklepeme, doporučuji jen rukou "poplácat", aby se koření hezky dostalo dovnitř. Solit by se mělo maso až později, aby sůl nevytáhla tekutinu z masa. Další možnosti chutí, tedy kořenění jsou pouze na vás co máte rádi.

Jak ho propéct?

V Čechách, i když už to tolik nebývá zvykem, je v oblibě maso úplně propečené. Což je špatně. Maso tím ztrácí chuť, šťavnatost a všechno to dobré. Nejlépe je steak udělat tak, aby byl uprostřed hezky růžový. Jaké jsou další stupně propečení, které byste měl znát?

 

  • Rare = téměř syrový (krvavý), kdy vnitřek steaku je studeny
  • Medium rare = slabě propečený, s růžovým vlažným prostředkem
  • Medium = středně propečený, s tmavě růžovým středem a propečeným povrchem
  • Well done = zcela propečený steak, se šedivým a suchým vnitřkem.  
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

autor: redakce Menzone.cz


© MENZONE | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2011 - 2024 | ZOBRAZIT KLASICKY | MOBILNÍ VERZE |