Jak degustovat víno?
Pokud už máte za sebou výběr vhodného vína, je též nutné umět víno správně degustovat. Ne každý přesně ví jak postupovat při degustaci oblíbeného vína, co hodnotit a jak poznat kvalitu. Ochutnávka vína je zajímavý rituál, který si v tomto článku popíšeme.
Několik rad pro správnou degustaci a zhodnocení vína:
1. Před degustací nekonzumujte výrazná nebo kořeněná jídla, která otupí chuťové i čichové smysly
2. K degustaci použijte vhodný typ sklenice
3. Víno vychlaďte na správnou teplotu
4. Víno nalijte do cca 1/5 - 1/4 objemu sklenice, aby byl dostatečný prostor pro uvolňování aromatických látek
5. Pro celkové posouzení vzorku je potřeba přibližně 4 minuty - při ochutnávání nespěchejte, víno důkladně posuzujte zrakem, čichem i chutí
6. Pro neutralizaci chuťového vjemu je nejvhodnější použít pečivo a mírně perlivou neslazenou vodu
Vzhled vína
1. Nejprve si na víně všímáme barvy a čirosti - podívejte se proto na víno ve sklenici proti zdroji světla (nejlépe přirozeného, umělé zkresluje vjem). Intenzita a odstín barvy se liší podle stáří vína, odrůdy, stupně vyvinutosti vína a vyzrálosti hroznů.
2. Jedním ze znaků kvality vína je i jeho konzistence - zakružte sklenkou tak, aby se víno rozprostřelo po jejích stěnách. Kvalitní vína budou tzv. slzet ( po stěnách sklenky budou stékat těžké kapky = slzy).
Vůně vína
Zakružte sklenicí tak, aby se víno rozlilo po vnitřní ploše sklenice. Přičichněte k okraji sklenice a posuďte vůni vína - nejdůležitější je první dojem. Podle vůně můžeme usuzovat odrůdu, vyzrálost vína i použitou technologii. Vůni vín přirovnáváme k vůni ovoce, rostlin, květů, koření a jiným. Zkuste také přičichnout ke sklenici po jejím vyprázdnění.
Chuť vína
Je vrcholem jejího hodnocení a ocenění. Vezměte do úst přiměřené množství vína a chvíli ho v ústech převalujte, abyste mu vystavili všechny chuťové buňky. Zkuste odhadnout obsah alkoholu, kyselin, zbytkového cukru i tříslovin, které jsou typické svíravým pocitem na dásních. Zhodnoťte víno také jako celek - jak je harmonické, zda jsou jednotlivé složky vyvážené, jaký chuťový vjem zůstane po polknutí (dochuť).
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!