Portské: 5 věcí, které by muži měli znát
Region Douro na severu Portugalska, odkud pochází víno známé jako portské, je třetí nejstarší chráněnou vinařskou oblastí na světě, hned po Chianti, Itálie a Tokaji, Maďarsko. Portské se řadí mezi jedno z nejvíce nepochopených a nedoceněných vín. Má však mnohé co nabídnout.
1. Za všechno můžou Britové
V roce 1678 Britové během války s Francií zablokovali všechny francouzské přístavy, aby tak zastavili dopravu do Anglie. Dovozci se tak obrátili na svého dlouholetého spojence – Portugalsko. Aby se víno nezkazilo během dlouhé cesty do Británie, byla do něj přidávána portugalská brandy (tím si získalo svou jedinečnou chuť), což nám dává 20% alkoholický nápoj, který známe dnes.
2. Největší konzumenti portského
Mezi největší konzumenty tohoto vína se řadí Francouzi. Nicméně ti dávají přednost především bílému portskému, které pijí jako aperitiv. Britové se řadí na 4. místo, Američané na 6.
3. Portské by mělo být vždy servirováno z leva
Tento zvyk pochází z královského námořnictva, kde byly nápoje servírovány po večeři. Existuje mnoho domněnek, proč je víno servírováno tímto způsobem. Jednou z nejpřesvědčivějších je ta, že pokud bylo víno takto podáváno, byli hosté kdykoliv schopni vytasit svůj meč a v případě nebezpečí se bránit.
4. Ne všechna portská jsou červená
Existují suchá bílá portská vína podávaná jako aperitiv, která se výborně hodí například ke slaným mandlím. Nebo se také mohou podávat s tonicem a ledem a máte výborný letní nápoj.
5. Existuje pět běžně používaných hroznů
Během výroby portského by mohlo být použito až na 90 hroznů. Ve skutečnosti se jich běžně používá jen pět: Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Barroca, Tinta Roriz a Tinta Cã.
Zdroj foto: morguefile.com