Vybíráme Víno - Jak číst etiketu?
Jestliže očekáváte radu typu: kupujte Svatovavřinecké 1999 z jižních oblastí, tak ani nečtěte dále. Výběr kvalitního vína není o značce ani ročníku, kterým se tak rádi honosí snobové, je o něčem docela jiném. Vinaři a vinotéky nás zásobují celou řadou vín nejrůznější kvality.
Rozhodně není třeba se při nákupu nechat oslnit přezdobenou, křiklavě barevnou etiketou. Nejlepší a seriózní výrobci mají etikety vesměs velice střídmé, decentní a hlavně poskytující všechny důležité a především pravdivé informace.
V základní orientaci nám, kromě doporučení obchodníka (který je, ale především obchodníkem), může a mnohdy jako jediná pomáhá etiketa.
Co lze z etikety tedy vyčíst ?
1. Jméno výrobce nebo společnosti - dozvíte se, zda se jedná o malou či velkou firmu, domácí resp. zahraniční společnosti
2. Obchodní značka vína - v Čechách např. Pražský výběr, Ostravský kahan, Ludmila apod.
3. Země původu hroznů - někteří výrobci nakupují hrozny nebo už přímo vylisovaný mošt u tuzemských vinařů nebo v zahraničí.
4. Obsah láhve - bývá pravidlem, že jakostní vína koupíte ve skleněných lahvích o obsahu 0,7 l. Některá kvalitní zahraniční vína mohou být i v lahvích o obsahu 1 l. Speciální vína např. ledové nebo slámové jsou zpravidla v lahvích o obsahu 0,2 l a 0,375 l.
5. Výrobní data - rok lahvování, číslo šarže, rok sklizně
6. Kvalitativní začlenění vína (dle obsahu cukru) - stolní, zemské, jakostní, odrůdové, známkové
7. Obsah alkoholu
8. Použité konzervační látky
INFORMACE O KVALITĚ VÍNA
STOLNÍ VÍNO
Stolní víno smí být vyráběno pouze z hroznů sklizených na území České republiky, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti. Nebo z rmutu, moštu nebo vína z těchto hroznů získaných.
ZEMSKÉ VÍNO
Bylo vyrobeno z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo z odrůd, které jsou uvedeny v seznamu odrůd v prováděcím právním předpisu. Vinné hrozny, z nichž bylo víno vyrobeno, dosáhly cukernatosti alespoň 14 stupňů normalizovaného moštoměru.
JAKOSTNÍ VÍNO
Jakostní víno smí být vyráběno z hroznů moštových odrůd sklizených ve vinařských oblastech v České republice, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti, nebo z rmutu nebo z těchto hroznů, pouze ve dvou druzích, a to jako odrůdové jakostní víno nebo známkové jakostní víno.
ODRŮDOVÉ VÍNO A ZNÁMKOVÉ
Odrůdové víno jakostní musí obsahovat nejméně 85% vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu, Známkové jakostní víno smí být vyráběno pouze smísením odrůdových jakostních nebo přívlastkových vín.
VÍNO S PŘÍVLASTKEM
Nejvyšší kategorií je víno s přívlastkem, neboli predikátní víno. Toto víno smí být vyráběno pouze jako
- kabinet (19 stupňů cukernatosti)
- pozdní sběr (21 stupňů cukernatosti)
- výběr z hroznů(24 stupňů cukernatosti)
- výběr z bobulí (27 stupňů cukernatosti)
- výběr z cibéb (31 stupňů cukernatosti)
- ledové víno (27 stupňů cukernatosti sklizené při teplotách -7 stupňů a nižších)
- slámové víno (27 stupňů cukernatosti vyrobené z hroznů, které leželi alespoň 3. měsíce na slámě, rákosu, nebo zavěšeny)
-
Na etiketě umístěné na zadní straně obalu lze uvést informace týkající se:
1. Způsobu výroby vína
2. Charakteristických smyslových vlastností vína
3. Historie vína, jeho výrobce nebo osob, které se podílely na uvádění vín do oběhu
4. Přírodních nebo technických podmínek, které dávají základní charakteristické vlastnosti tomuto vínu
5. Vyzrálosti vína dosažené jeho skladováním
6. Doporučení, ke kterému jídlu je víno vhodné podávat
7. Způsobu, jakým je víno vhodné předložit ke spotřebě
8. Způsobu skladování vína
Víno lze dále označit na etiketě slovy: