Vybíráme Víno - Kombinace jídla a vína
Předtím, než se rozhodneme koupit a vybrat víno, je velmi důležité vědět, k jakému jídlu ho budeme podávat. Ne každé víno se totiž hodí k jakémukoliv druhu jídla. Každé víno je specifické, ať už na první pohled barvou, chutí, odrůdou nebo kvalitou. Čtěte dále a zjistíte zásady správného výběru vína.
Kombinace jídla a vína
K pokrmům vybírejte vždy vína podobných vlastností:
- k lehkým jídlům - lehká bílá vína
- k vydatným jídlům - plná nebo vyzrálá vína bílá a lehčí červená
- k tmavým masům a ke kořenité úpravě masa - červené víno
- ke sladkým dezertům - sladké víno
- k sýrům - víno podle druhu sýru
Zeleninové saláty:
- vhodná jsou lehčí bílá vína nebo víno šumivé
Studené předkrmy:
- šunková rolka se hodí k bílým vínům, chuťově výraznějším
- studená masa podáváme k plnějším bílým vínům nebo lehčím červeným vínům
- k plněné zelenině podáváme bílá lehká vína
- kaviár se vhodně doplňuje se šumivým vínem
- k paštikám podáváme plnější bílá vína jako Rulandské bílé
Teplé předkrmy:
- k vaječným jídlům podáváme šumivé víno
Polévky:
- podáváme bílá vína , podle druhu polévky
- ke krémovým hustým polévkám je vhodné šumivé víno
- k zeleninové polévce zvolíme růžové víno, můžeme podávat také bílé víno odrůdy Muller Thurgau
- hovězí vývar vhodně doplní starší ročník bílého vína, např. Neuburské
- k masitým polévkám se hodí plnější červená vína
Ryby:
- k jemné rybě, méně mastné, jsou vhodná lehká bílá vína, ke smažené rybě podáváme plnější víno
- uzenou makrelu výborně doplňuje Sauvignon
- ke pstruhovi podáváme Ryzlink vlašský nebo Muller Thurgau, který můžeme podávat také k candátovi
- ke štice se hodí šumivé víno
- smažený kapr - podáváme Rulandské bílé nebo Neuburské
Drůbeží maso:
- vhodná jsou výraznější bílá vína, k jemné úpravě - lehčí bílá vína
- ke grilovanému kuřeti podáváme Rulandské bílé
- ke smaženému kuřeti podáváme Veltlínské zelené
- pokrm z drůbežího masa taktéž vhodně doplní Neuburské, Sylvánské zelené a Veltlínské červené rané
Vepřové maso:
- dle úpravy masa podáváme červená vína od lehčích až po plnější
- k jemným úpravám můžeme podávat také plnější bílá vína, například Rulandské bílé
Hovězí maso:
- podáváme lehčí červená vína, při jemných úpravách lze kombinovat s bílými výraznějšími víny
Zvěřina:
- vhodná jsou výraznější červená vína
- k divočině podáváme Frankovku
- bažantí maso vhodně doplní Svatovavřinecké
- k srnčímu masu se hodí Frankovka
- ke guláši se hodí Modrý Portugal
Telecí maso:
- podáváme výraznější bílá nebo lehčí červená vína
- k přírodnímu řízku podáváme Ryzlink rýnský
- pečínku výborně doplní Veltlínské zelené nebo Neuburské
Vnitřnosti:
- podáváme výraznější červená vína
Kachna, husa:
- vhodná jsou výrazná červená vína, například Rulandské modré
Uzené maso:
- podáváme plnější víno bílé i červené
Těstoviny, rýže:
- podáváme lehčí bílá vína, šumivá vína
Sladké dezerty:
- vhodná jsou výrazná bílá nebo růžová sladká vína jakoTramín, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský
- k ořechovým zákuskům podáváme jemná muškátová vína
- k pokrmům z ovoce je vhodné Tokajské víno
- k čokoládě a zmrzlině víno nepodáváme
Sýry:
- ke kozímu sýru podáváme lehčí červená vína nebo výraznější bílá vína jako Tramín a Sauvignon
- k uzenému, tučnému sýru a sýru s modrou plísní podáváme plná červená vína. K sýru s modrou plísní můžeme podávat i Tramín červený
- tvrdý sýr vhodně doplňují plná bílá vína
- sýr s bílou plísní a máslový sýr vhodně doplní plnější, vyzrálá bílá vína, jako Rulandské bílé, Neuburské nebo Sylvánské zelené
- k nízkotučnému sýru podáváme lehčí červená vína
- k sýrové pěně podáváme šumivé víno