Už vám přišla na chuť Raw strava?
Raw nebo také syrová, je strava, která neprošla tepelnou úpravou vyšší než 45°C. Je to nejpřirozenější způsob stravování. Tepelná úprava potravin nad 45°C ničí jejich nutriční hodnoty a proto jsou tepelně zpracované potraviny méně nutričně výživné. Pokud jste raw stravu ještě nezkusili, třeba se to změní po přečtení našeho článku.
Co znamená RAW strava
Raw food v praxi znamená stravování se zejména plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinami, obilovinami, oříšky a semínky. Je to tedy naprosto přírodní strava, nevařená, bez škodlivých konzervantů a barviv. Lidé, kteří se tímto způsobem stravují, se nazývají vitariáni.
Komu a jak prospívá
Podle některých učení a teorií tento způsob nejvíce prospívá lidem z teplejších podnebí a krátkodobě také i mnoha lidem s nadváhou. Raw strava naopak neprospívá dívkám i chlapcům ve vývinu a ženám, které jsou v očekávání. Přechod na vitariánství nemusí být vůbec lehký, každý reaguje jinak. Proto přecházejte postupně tím, že budete pozvolna navyšovat množství syrové stravy v jídelníčku. Při okamžitém přechodu zpravidla nastává velmi silný detox těla, které se samozřejmě tímto způsobem brání. Můžou se objevit symptomy jako bolesti hlavy, vyrážka, náladovost. Proto dejte nejdříve vašemu tělu šanci si na změnu zvyknout. I mezi celebritami je raw strava celkem oblíbená. Tento způsob stravování vyznává například Cher, Venus Williams, David Duchovny a z českých celebrit Dalibor Gondík.
Výhody raw stravy
-
- Vysoký obsah energie v potravinách
- Nižší obsah tuku a cholesterolu
- Přispívá také ke zlepšení psychického stavu
- Ve většině případů odeznívá pálení žáhy, pokud na to člověk trpí
- Celkové pročištění organismu -
Nevýhody
-
- Může hrozit nižší obsah bílkovin
- U některých jedinců je strava horší na trávení
- Není vhodná pro dospívající dívky a pro těhotné ženy
- Tvrdý přechod na čistě raw stravu může mít nepříjemné vedlejší účinky
Zdroj foto: pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!